Ürək yanmasına səbəb ola biləcək payız qidaları müəyyən edilibbackend

Ürək yanması sinə və boyunda yanma hissi və ağrıdır. Bu, həmçinin payız və qışın əvvəllərində ən çox yayılmış meyvə və tərəvəzlərdən də qaynaqlana bilər. Bunlara alma və zoğal daxildir, Nebolit klinika şəbəkəsinin qastroenteroloqu Olqa İsaeva Gazeta.Ru-ya bildirib.

Bəzən ürək yanması ağızda acı və turş dad yarada bilər. Bu narahatlıq, tərkibində xlorid turşusu və fermentlər olan mədə şirəsinin özofagusa, mədənin astarına sızması nəticəsində yaranır. Mədə şirəsi özofagus astarını qıcıqlandırır və narahatlıq yaradır. Normalda mədə tərkibi özofagusdan dairəvi əzələ ilə ayrılır, lakin onun funksiyası müxtəlif qidalar tərəfindən pozula bilər.

“Alma və zoğal bağ sahələrində oktyabr və noyabr aylarında yetişir. Bunların həddindən artıq istehlakı mədədə turşuluğun artması səbəbindən mənfi reaksiyalara səbəb ola bilər.” Buna görə də, tez-tez ürək yanmasından əziyyət çəkən insanlar turş alma, zəngin zoğal şirələri və ya kompotlardan çəkinməlidirlər. Sitrus meyvələri (portağal, naringi və limon) qış mövsümü ilə sıx bağlıdır: zəngin C vitamini tərkibinə görə adətən immuniteti artırmaq üçün istehlak olunurlar. Bununla belə, onlar həmçinin turşuluğu əhəmiyyətli dərəcədə artırır və ürək yanmasına səbəb ola bilər, ona görə də bu meyvələrin danılmaz faydalarına baxmayaraq, onlar ehtiyatla və məhdud miqdarda istehlak edilməlidir”, – deyə həkim izah etdi.