Xurma yağının xərçəngin inkişafına təsiri haqqında mif inkar edildibackend

Palma yağı uzun müddətdir xərçəng riski ilə əlaqələndirilir. Bununla belə, əslində bu məhsul təhlükəsizdir, tibb elmləri doktoru, professor, farmakologiya kafedrasının müdiri və Moskva Dövlət Universitetinin Fundamental Tibb Fakültəsinin ilk dekanı, “Sağlam Qidalanma” Elmi Tədqiqat Mərkəzinin yaradıcısı Oleq Medvedev bildirib.

“Xərçəng xəstəliyinə tutulma riskini palma yağında olmayan trans yağlar artırır. Bunlar kimyəvi formulu dəyişdirilmiş doymamış yağlardır. Maye bitki yağları qızdırılır, onlara katalizator (adətən nikel) əlavə edilir və hidrogen keçir. Nəticədə yağ molekulları doymuş yağlara bənzəyir. Lakin onların strukturu dəyişir, insan üçün ən təhlükəli trans yağlar olur”. qeyd etdi.

Trans yağlar gövşəyən heyvanlardan (inək, qoyun və keçi bakteriyaları tərəfindən istehsal olunur) alınan ət və süd məhsullarında da olur – 6-8% miqdarında.

“Biz sənaye trans yağlarından qurtulmağı öyrəndiyimiz halda, məhsullardan təbii trans izomerlərini çıxarmaq mümkün deyil. Ona görə də qida rasionunda ət və süd məhsullarının miqdarına nəzarət etmək vacibdir”, – deyə həkim bildirib.