Alimlər insan ürəyi şirin dadı hiss etməsini kəşf ediblərbackend

ABŞ-ın Çikaqo Universitetinin mütəxəssisləri siçanların və insanların ürəyinin hüceyrələrin səthində şirin dad reseptorlarının olması sayəsində tatlandırıcılara reaksiya verdiyini aşkar ediblər.

Tədqiqatın təkrar nəşri Los-Ancelesdəki Biofizika Cəmiyyətinin (BPS) 69-cu illik toplantısının saytında mövcuddur.

Ənənəvi olaraq, dad qönçələri dildən istifadə edərək qida xassələrinin qavranılması ilə əlaqələndirilir, lakin son tədqiqatlar belə reseptorların bədənin digər hissələrində fərqli funksiyaları yerinə yetirdiyini göstərdi. Yeni işdə alimlər ilk dəfə ürək əzələ hüceyrələrinin səthində TAS1R2 və TAS1R3 kimi tanınan şirin dad reseptorlarını müəyyən ediblər.

Tədqiqatçılar onları insan və siçanların ürək hüceyrələrində süni tatlandırıcı aspartamla stimullaşdırdıqda, ürək sancmalarının gücünün artdığını və miokardın normal fəaliyyəti üçün vacib olan kalsium mübadiləsinin sürətlənməsini müşahidə etdilər.

Alimlər bildiriblər ki, reaksiya əvvəllər sinir sistemi ilə əlaqəli olan yeməkdən sonra ürək döyüntüsü və qan təzyiqinin artması ilə izah edilə bilər. İndi belə hesab edilir ki, yeməkdən sonra qanda şəkərin kəskin yüksəlməsi ürəkdəki şirin dad reseptorlarına birbaşa təsir edir, onun ritmini dəyişir.