Alimlər köpək balıqlarının niyə dişsiz qala biləcəyini öyrəniblərbackend

Düsseldorfdakı Heinrich-Heine Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, okeanların turşuluğunun artması köpək balığının dişlərinə mənfi təsir edir, onların ov qabiliyyətini azaldır. Araşdırma “Frontiers” portalında dərc olunub.

Eksperimentin bir hissəsi olaraq alimlər qara uçlu rif köpəkbalığının 600-dən çox düşmüş dişini analiz ediblər. Onlar müxtəlif səviyyələrdə suyun turşuluğu olan iki tanka yerləşdirildi. Biri okeanın turşuluğunu, ikincisi isə suyun daha turşulu olmasına səbəb olan pH-ın 2300-ə qədər proqnozlaşdırılan düşməsini simulyasiya etdi. Tədqiqatın nəticələri göstərdi ki, ikinci çəndə səkkiz həftədən sonra köpəkbalığı dişlərində çatlar, kök korroziyası, strukturun pozulması əlamətləri aşkar edilib.

Heinrich-Heine Universitetinin bioloqu Maksimilian Baum, “Hətta üst yırtıcıların dişləri turşulaşmış şəraitdə görünən zədələr göstərir və bu, okean pH-nın yüksəlməsinin köpək balıqlarına əvvəllər düşünüldüyündən daha birbaşa təsir edə biləcəyini göstərir” dedi.