Dünya Kimçi İnstitutundan Cənubi Koreyalı alimlər sübut ediblər ki, turşu Çin kələmindən hazırlanmış ədviyyatlı qəlyanaltı olan kimçi orqanizmdə yağ yığılmasını effektiv şəkildə aradan qaldırır.
Tədqiqat Journal of Functional Foods (JFF) elmi nəşrində dərc olunub.
Kimçinin piylənməyə təsirini araşdıran son eksperimentlər onun effektivliyini təsdiqləyən tutarlı sübutlar təqdim etmişdir.
Xüsusilə, heyvanlar üzərində aparılan preklinik sınaqlar yeməyin pəhrizə daxil edilməsi səbəbindən bədən yağının 31,8% əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını aşkar etdi.
Yeni araşdırmada komanda 55 kilolu böyüklərin bağırsaq mikrobiomundaki dəyişiklikləri araşdırıb.
İştirakçılar üç ay ərzində yemək başına üç porsiya dondurulmuş kimçi (gündə 60 qram kimçi) istehlak etdilər.
Porsiyalarda 14 gün ərzində 4 ° C temperaturda qurudulmuş qəlyanaltı tozu var.
Tədqiqat qrupu könüllülərin bədən yağ tərkibindəki dəyişiklikləri təhlil etdi və kimchi tozunu istehlak edən qrupda bədən yağ səviyyələrində 2,6% azalma olduğunu, kimchi kapsullarını qəbul etməyən nəzarət qrupunda isə bədən yağ səviyyələrində artım müşahidə edildi bədən 4,7%.