Fransalı alimlər şəkərli diabetin inkişafına kömək edən əlavələrin adlarını açıqlayıblarbackend

Fransalı tədqiqatçılar iki geniş istifadə edilən qida əlavəsinin 2-ci tip diabetin inkişafına kömək etdiyinə dair sübutlar tapıblar.

Bu barədə Milli Sağlamlıq və Tibbi Tədqiqatlar İnstitutunun (Inserm) mətbuat xidməti məlumat yayıb.

İnstitutun elmi işçisi Mari de la Garanderie’nin sözlərinə görə, bu, ilk dəfədir ki, böyük könüllülər qrupu üzərində qida əlavələrinin 2-ci tip diabetin inkişaf ehtimalına təsirini araşdırmaq üçün tədqiqat aparılır.

Əldə edilən nəticələrin başa düşülməsi 2-ci tip şəkərli diabet hallarının azaldılmasına yönəlmiş tədbirlər hazırlamağa imkan verəcək, o vurğulayıb.

Alimlər ən çox istifadə edilən qida əlavələrində kimyəvi birləşmələrin ən çox yayılmış beş birləşməsini müəyyən ediblər. Onlardan ikisi metabolik pozğunluqların inkişaf ehtimalını əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Birincisi nişasta, pektin, guar saqqızı, curcumin boyası və kalium sorbat əsasında qatılaşdırıcılardan ibarətdir.

İkinci dəstdə şirin içkilərin istehsalında istifadə olunan müxtəlif turşuluq tənzimləyiciləri, rəngləndiricilər və tatlandırıcılar var idi.