Hansı göbələklərin xərçəng riskini azalda biləcəyi məlum olubbackend

Pensilvaniya Dövlət Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, istənilən göbələk yemək dolayısı ilə xərçəng riskini azalda bilər. Araşdırmanın nəticələri Advances in Nutrition (AdvNutri) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqatçılar göbələk yeməyin faydaları ilə bağlı əvvəllər dərc edilmiş 19 elmi məqaləni təhlil etdikdən sonra bu qənaətə gəliblər. Nəticələr göstərdi ki, hər gün 18 qram hər hansı göbələk istehlak edən subyektlərin xərçəngə tutulma riski 45% azalıb.

Qeyd olunur ki, elmi icmala daxil edilən yalnız 11 araşdırmada alimlər subyektlərin həyat tərzi xüsusiyyətləri (fiziki aktivlik səviyyəsi, bədən çəkisi, pəhriz) haqqında məlumatları nəzərə alıblar. Çox güman ki, göbələklərin özləri deyil, bu qədər açıq bir anti-xərçəng təsiri var, ümumiyyətlə sağlam həyat tərzi. Göbələk istehlakı, öz növbəsində, düzgün qidalanma sisteminin elementlərindən biri idi.

Mənbə: Lenta.ru