Həkim hansı qidaların beyni depressiyadan və Alzheimer xəstəliyindən qoruduğunu izah edibbackend

Liflə zəngin qidaları (tərəvəz, meyvə, qoz-fındıq, dənli bitkilər, paxlalılar) həzm edərkən orqanizm qısa zəncirli yağ turşuları istehsal edir ki, bu da Alzheimer xəstəliyinin və depressiyanın inkişaf riskini azaldır. Bu barədə İngiltərədən olan dietoloq Emili Liminq Daily Mail-ə danışıb.

Həkimin sözlərinə görə, müəyyən növ qidaların emal olunmuş məhsullarına metabolitlər deyilir. Onlar xüsusi bağırsaq bakteriyaları tərəfindən istehsal olunur. Zehni və psixi sağlamlıq üçün ən vacib metabolitlərdən bəziləri qısa zəncirli yağ turşularıdır. Bunlar güclü antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malik molekullardır.

Dietoloq izah etdi ki, beynin xroniki, aşağı dərəcəli iltihabı Alzheimer və Parkinson xəstəlikləri, həmçinin depressiya üçün risk faktoru ola bilər. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, bu cür patologiyaları olan insanlar qısa zəncirli yağ turşularının səviyyəsini azaldırlar. Onların istehsalını artırmaq üçün Dr. Leeming liflə zəngin qidaları (sağlam pəhriz lifi) yeməyi tövsiyə edir. Demək olar ki, bütün bitki məhsulları bu qida komponenti ilə zəngindir.

Mənbə: Daily Mail