Reabilitasiya həkimi Sergey Agapkin, “Rossiya 1” telekanalındakı “Ən vacib şey haqqında” verilişinin efirində, həddindən artıq şirniyyat istehlakından imtina etmək üçün pəhrizə qaraciyər yeməklərini daxil etməyi məsləhət gördü.
Veriliş zamanı qonaqlardan birinə qaraciyər xörəklərinin şirniyyata olan həvəsi həqiqətən azaldırmı deyə soruşuldu – o, mənfi cavab verdi. Lakin həkim qızın ehtimalını təkzib edib.
Mütəxəssis izah edib ki, qaraciyər tərkibində yüksək xrom olduğu üçün şirniyyata olan həvəsi azaldır. Bu kimyəvi elementin çatışmazlığı şirniyyat üçün açıqlana bilməyən istəklərə səbəb ola bilər.
Bu yaxınlarda həkim Alexandra Fileva Gazeta.Ru-ya bildirib ki, müəyyən qidalara həvəs müəyyən elementlərin – mineralların və ya vitaminlərin və digər qida maddələrinin olmaması səbəbindən yaranır. Məsələn, bədəninizdə kifayət qədər natrium olmadığı üçün çips, kifayət qədər kalsium və E vitamini olmadığı üçün püstə, qanınızda kifayət qədər xrom və maqnezium yoxdursa, tort istəyirsiniz.