İndiana Universitetinin (ABŞ) alimləri müəyyən ediblər ki, çuğundur şirəsi qanda azot oksidinin səviyyəsini artırır, qadınlarda idmandan sonra aerob dözümlülüyü və bərpa sürətini artırır.
Tədqiqatın nəticələri American Journal of Physiology jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda səkkiz həftə ərzində həftədə üç dəfə nəzarət edilən məşq seanslarını tamamlayan 24 qadın iştirak etdi. İştirakçıların yarısı dərsdən iki-üç saat əvvəl 140 mililitr çuğundur suyu içdi, digər qrup isə onsuz etdi. Bütün könüllülər postmenopozal idi. Bu, son menstruasiyadan bir il sonra başlayan və ömür boyu davam edən qadın həyatının fizioloji dövrünün adıdır.
Nəticələr çuğundur suyunun məşq performansını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdırdığını göstərdi. Gəzinti sürəti testində şirəni içən iştirakçılar getdikləri məsafəni altı dəqiqə ərzində 40 metr artıra bildilər, digər qrup isə yalnız səkkiz artırdı. Birinci qrupdakı aerobik dözümlülük də şirəsiz məşq edənlərlə müqayisədə beş dəfə artmışdır. Bundan əlavə, eksperimental qrupun ürək döyüntüləri məşqdən sonra daha sürətli bərpa edildi.