İnsult riskini artıran məhsulların adı açıqlanıbbackend

Amerika Birləşmiş Ştatlarından olan elm adamları ultra emal olunmuş qidaların (UPF) istehlakının insult və koqnitiv pozğunluq riskinin artması ilə əlaqəli olduğunu və bu əlaqənin hətta sağlam pəhriz izləndikdə belə davam etdiyini aşkar etdilər. Əsər Neurology jurnalında dərc olunub.

UPPs bir çox ölkədə kalorilərin əsas hissəsini təşkil edir. Bunlar süni əlavələr, stabilizatorlar, dad artırıcılar və ev yeməklərində istifadə olunmayan digər maddələrin əlavə edilməsi ilə hazırlanmış məhsullardır. Nümunələr: soda, fast food, hazır yeməklər, kolbasa, qəlyanaltılar. Onlar rahat və dadlıdırlar, lakin onların gizli sağlamlıq xərcləri ola bilər.

Bu cür qidalar əvvəllər piylənmə, hipertoniya və ürək xəstəliyi ilə əlaqələndirilmişdi, lakin UPP-nin beyin sağlamlığındakı rolu hələ də yaxşı başa düşülməmişdir. Yeni araşdırmada tədqiqatçılar öyrənmək istədilər: pəhrizin ümumi sağlamlığından asılı olmayaraq, SNP-lərin özləri zərərlidirmi?

İş ABŞ-da insult dərəcələrində coğrafi və irqi fərqlərin səbəblərini öyrənən REGARDS adlı uzunmüddətli layihənin bir hissəsi idi. Tədqiqatın iştirakçıları 45 yaşdan yuxarı böyüklər idi, onların pəhrizləri standart sorğu vərəqələri ilə təhlil edildi. Məhsullar NOVA sisteminə uyğun olaraq minimal işlənmişdən ultra emal edilmişə qədər təsnif edilmişdir.