Psixoloq emosional həddən artıq yeməkdən necə qurtulmaq barədə məsləhətlər veribbackend

Emosional və ya psixogen yemək yemək həddindən artıq istehlakı ehtiva edən bir yemək pozuqluğudur. Praktikada hər 15-30 dəqiqədən bir, yəni demək olar ki, davamlı yemək yeyən müştərilər var. Bu barədə Gazeta.Ru-ya qidalanma pozğunluqları üzrə psixoloq, dietoloq, “Çəki Cərrahiyyəsi və Metabolik Xəstəliklər Mərkəzi”nin multidissiplinar komandasının mütəxəssisi Anna Qrişina bildirib.

“Bu, qaçılmaz olaraq çəki artımına, piylənməyə, qida asılılığına gətirib çıxarır. Həmişə nə olduğunun əhəmiyyəti yoxdur. Bu, ya qaranlıqda tavadan istənilən yeməyin nəzarətsiz udulması, ya da gözəl restoranda gözəl yeməklərdən yemək ritualı ola bilər. Çox vaxt, əlbəttə ki, yağlı, şirin, unlu olur. Yemək sosial olaraq təsdiqlənmiş bir asılılıqdır. Heç kim sizi beşinci tortu yediyiniz üçün mühakimə etməyəcək, xüsusən də yemək problemləri hələ də görünüşünüzə təsir etməyibsə,” o qeyd edib.

Psixoloqun fikrincə, insan hər 30 dəqiqədən bir saata qədər yemək yeyəndə bu, aclıqdan getmir. Bu yeməyin fərqli bir rolu var – doymaq üçün deyil. Bir çox rol ola bilər: stress; bədəninizi və özünüzü bir şəxs kimi qəbul etməmək; həyatından (iş, münasibətlər) doyumsuzluq və narazılıq.

Mənbə: Gazeta.Ru