Rusiyada kartofu yoluxduran yeni bakteriya növü aşkar edilibbackend

Timiryazev Akademiyasının Bitki Mühafizəsi Departamentinin əməkdaşları kartofun qara ayağı və yumşaq çürüməsinə səbəb olan patogenlər üzərində araşdırma aparıblar. Onlar bu xəstəliklərin yeni növ törədicisini tapmağa nail olublar, bu barədə Gazeta.Ru-ya Rusiya Federasiyasının Təhsil və Elm Nazirliyindən bildirilib.

Kartofun qara ayağı (gövdələrin kök hissəsinin nekrozu) və kök yumrularının bununla əlaqədar yumşaq çürüməsi ən təhlükəli bakterial xəstəliklərdəndir ki, bu da həm becərmə prosesində, həm də məhsul yığımından sonra saxlama zamanı xeyli iqtisadi itkilərə səbəb olur.

Bu xəstəliklərin törədicisi Enterobacteriaceae ailəsinə aiddir ki, bu da Dickeya və Pectobacterium cinsindən olan müxtəlif növ bakteriyaları əhatə edir. Sonuncu hal-hazırda təsvir olunan 17 növü əhatə edir. Onların müxtəlifliyi, plastikliyi və hətta çətin şəraitdə yaşamaq qabiliyyəti, bir çox ev sahibini parazitləşdirərək, patogenlərin geniş yayılmasına səbəb olur. Bu baxımdan, bu yüksək patogen mikroorqanizmlərin yayılmasının monitorinqinə və nəzarətinə yönəlmiş tədqiqatlar xüsusilə zəruridir.

Mənbə: Gazeta.Ru