Qəhvə içməyə mane olan xəstəliklərin adları çəkilibbackend

Qəhvəni məhdudlaşdırmağa və ya aradan qaldırmağa dəyər olan xəstəliklər qrupuna böyrək daşları, pankreatit, reflüks xəstəliyi, qastrit və digərləri daxildir, diyetoloq, birinci kateqoriyalı qastroenteroloq və ANO Elmi Tədqiqat Mərkəzinin “Sağlam Qidalanma” icraçı direktoru Nuriya Dianova Gaze.Ru-ya bildirib.

“Qastrit və mədə xorası zamanı qəhvə mədə selikli qişasını qıcıqlandırır və iltihab prosesini pisləşdirir. Reflüks xəstəliyində o, mədə yanması simptomlarının tezliyini və şiddətini artırır. Əgər qıcıqlanmış bağırsaq sindromunuz varsa, kofedən də qaçınmalısınız, əks halda sizdə spazmlar və ya bu içkidən istifadəni məhdudlaşdırmağa dəyər. pankreatit zamanı mədəaltı vəzinin ifrazını stimullaşdırır ki, bu da iltihab zamanı arzuolunmazdır”, – deyə həkim izah edib.

Qəhvə sidikqovucu təsirinə görə sidikdə kalsiumun konsentrasiyasını və daş əmələ gəlməsini artırır, ona görə də onu böyrək daşı və ya öd daşı əmələ gəlməsinə meylli insanlar içməməlidir. Həkimin sözlərinə görə, qəhvə öd kisəsinin daralmasını stimullaşdırır ki, bu da bəzən öd daşı olan insanlarda öd sancısı tutmalarına səbəb olur.

“Kron xəstəliyi və ülseratif kolit də qəhvə istehlakı ilə pisləşə bilər. Gilbert sindromu (bilirubin mübadiləsinin genetik pozğunluğu) kimi qaraciyər xəstəliklərində olduğu kimi, kofein və dərmanlar arasında sitoxrom P450 üçün rəqabət dərman metabolizmasının dəyişməsinə səbəb ola bilər. Bu, qəhvə həvəskarları üçün bu sindromu nəzərə almaq vacibdir.”