Həkim qidalarda qida əlavələrinin nə üçün lazım olduğunu izah etdibackend

Qida əlavələri boyalar, tatlandırıcılar, konservantlar, dad və ətir artırıcılar, mayalandırıcılar və turşuluq tənzimləyicilərinə bölünür. Oksidləşmənin qarşısını alan antioksidantlar da var və qoxulu dadın inkişafına mane olur və stabilizatorlar, emulqatorlar və qatılaşdırıcılar istənilən konsistensiyanı saxlayır və ayrılmanın qarşısını alır, məsələn, süd məhsullarında – kəsmik, cheesecakes. Bu barədə qastroenteroloq, Hemotest laboratoriyasının eksperti Yekaterina Kaşux Gazeta.Ru-nun məqaləsində danışıb.

“Həmçinin məhsulların tərkibində köpüklənməyə cavabdeh olan əlavələr və ya əksinə, köpüyü basdıran, nəm saxlayan maddələr tapa bilərsiniz. Mağazalardakı məhsul etiketlərində onlar E hərfi və bir neçə rəqəmin birləşməsi ilə təyin olunur – bu kod Avropa Birliyinin təsnifatında qəbul edilir. Etiketdə E hərfi ilə başlayan kodu görəndə panikaya düşməməlisiniz. Yemək hazırlayarkən bu maddələrin bir qismini biz müntəzəm olaraq özümüz istifadə edirik”, – deyə Yekaterina Kaşux bildirib.

Qastroenteroloq aydınlaşdırdı ki, E500 kodu adi çörək sodasını gizlədir; E330 limon turşusu deməkdir; curcumin (E100) Curcuma longa bitkisindən çıxarılan parlaq sarı boyadır; E406 əlavəsi agar-aqardır, dəniz yosunlarından əldə edilən jelatinə bənzər bir maddədir; E440 – bitkilərdə olan pektinlər, polisaxaridlər.

Mənbə: Gazeta.ru