Qatıqda olan 10 vitaminbackend

Qatıq körpəlikdən başlayaraq bütün yaş qruplarının qidalanmasında böyük əhəmiyyətə malikdir və tərkibindəki kalsium sayəsində qadınların menopoz dövründə sağlam qalmasında rol oynayır. dit.

İctimai.az qatığın faydaları haqqında məlumatı təqdim edir:

 İmmuniteti dəstəkləyir

Qatıq həzmi asanlaşdırır və bağırsaqların işləməsinə kömək edir. Südlə müqayisədə tərkibində az laktoza olduğu üçün həzmdə üstünlük təmin edir. Tərkibindəki probiotiklər sayəsində həzmlə yanaşı orqanizmin immunitetini də dəstəkləyir. Qatıq tərkibindəki kalsium sayəsində sümükləri gücləndirir və qoruyur. Buna görə də osteoporozun (sümük itkisinin) qarşısının alınmasında böyük əhəmiyyət kəsb edir. Kalsiumun ən mühüm funksiyası sümüklərin və dişlərin sağlamlığını qorumaq və inkişafını təmin etməkdir. Buna görə də, sürətli böyümə, hamiləlik və laktasiya dövründə kalsiuma ehtiyac daha da artır.

Fosforla çox zəngindir

Qatıq həm də fosforla zəngindir. Fosfor hüceyrələrdə DNT və RNT molekullarının əsas tikinti bloklarıdır. Hüceyrədəki bütün enerji dövranını təmin edir. 200 q, yəni bir kasa az yağlı qatıq 36% karbohidrat, 32% protein və 32% yağdan ibarətdir. Bir kasa qatıq orta hesabla 100 kkaldır.

Qatığın yaşıl suyunu tökməyin

Qatıq bakteriyaları fəaliyyətləri zamanı B1, B2, B3 vitaminlərini sintez edirlər. Buna görə də bu vitaminlər bədəni dəri sağlamlığında da dəstəkləyir. Qatığın yaşıl şirəsi heç vaxt tökülməməlidir. Tərkibindəki yüksək miqdarda riboflavin böyümə, toxuma bərpası və enerji mübadiləsində iştirak edir. Qatıq günün istənilən yeməyində istehlak edilə bilər. Əsas yeməklər və ya qəlyanaltılar üçün üstünlük verilə bilər.

Gündə ən azı bir kasa qatıq istehlak edin

Gündəlik istehlak ediləcək qatıq miqdarı digər süd qruplarının istehlak vəziyyətinə görə dəyişir. Digər süd məhsulları istehlak edilmirsə və insanın kalori ehtiyacına uyğun gəlmirsə, hissə artırıla bilər. Gün ərzində süd və pendir istehlak edilirsə, gündə ən azı bir kasa qatıq kifayətdir. Ancaq heç istehlak edilmədikdə bu, 3-4 qaba qədər arta bilər. Bəzi hazır qatıqlarda yüksək miqdarda şəkər və digər faydalı olmayan əlavələr var. Bu səbəbdən etibarlı təbii yoqurtların seçilməsi çox vacibdir.

Qatığın tərkibində bu vitaminlər və minerallar var

6,8 q protein 3,5 q yağ 8,2 q karbohidratlar 100 mq natrium 320 mq kalium 230 mq kalsium 200 mq fosfor 10 mq xolesterol 44 iu A vitamini 2 mq C vitamini

Mənbə: Haberturk

İctimai.az