Alimlər soyada şişlərlə mübarizə aparan maddələr aşkar ediblərbackend

Johns Hopkins Universitetinin tədqiqatçıları, soya və digər bitkilərdən əldə edilən təbii birləşmələrin döş xərçənginin təkrarlanma riskini azaldır və xəstələrin sağ qalma şansını artırır. Araşdırmanın nəticələri JNCI Cancer Spectrum jurnalında dərc olunub.

Müəlliflər soya, kələm və yaşıl çay istehlakının döş xərçənginin təkrarlanma ehtimalına və bütün səbəblərdən ölümə təsirini araşdıran 22 tədqiqatın meta-analizini aparıblar. Məlum olub ki, soya izoflavonları gündə 60 milliqram qəbul edərkən döş xərçənginin təkrarlanma riskini 26% azaldır. Bu, gündə iki-üç stəkan soya südünə, 90 qram tofuya və ya yarım stəkan bişmiş soya lobyasına bərabərdir. Nəticələr postmenopozal qadınlar arasında daha çox nəzərə çarpırdı.

Bundan əlavə, yaşıl çay içmək süd vəzi xərçənginin I və ya II mərhələsi olan qadınlarda süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskini 44% azaldır. Ən böyük təsir gündə üç-beş fincan istehlakı ilə qeyd edildi. Çarmıxlı tərəvəzlərin təsiri ən kiçik idi.

Mənbə: Gazeta.ru