Piy toxumasında piylənmə və şəkərli diabetdə maddələr mübadiləsini yaxşılaşdıran zülal tapılıbbackend

Almaniyanın Tübingen Universitet Xəstəxanasının alimləri müəyyən ediblər ki, arıqladıqdan sonra insanların dərialtı ağ piy toxumasında piylənmə və şəkərli diabet zamanı maddələr mübadiləsini stimullaşdıran kallistatinin miqdarı artıb. Elmi işin nəticələri Molecular Metabolism (MolMet) jurnalında dərc olunub.

Tədqiqat sonradan artıq dərialtı piylərinin bir hissəsini itirən 47 kilolu və obez insanı əhatə etdi. Tədqiqatçılar arıqlamadan əvvəl və ya sonra, alimlər onların hər birinin piy toxumasının tərkibini təhlil ediblər. Bədəndə yağ toxumasının ümumi miqdarının azalmasının tərkibindəki kallistatin zülalının ifadəsinin artması ilə əlaqəli olduğu müəyyən edilmişdir.

Alimlər izah ediblər ki, bu zülal orqanizmdə normal metabolizm və qlükoza (şəkər) mübadiləsini təmin etmək üçün vacibdir. Fakt budur ki, kallistatin bədənin insulinə həssaslığını artırır. Əvvəllər insanlar üzərində aparılan klinik tədqiqatlar göstərirdi ki, artıq çəki olan insanlar daha az kallistatin istehsal edir. Bu, əksinə, diabetes mellitusun inkişaf riski və əlverişsiz gedişi ilə əlaqələndirilir.

Mənbə: Lenta.ru