Şəkər əvəzedicilərinin təhlükələri haqqında mif alt-üst olubbackend

Lids Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, şəkər əvəzedicilərinin istehlakı nəinki iştahın idarə olunmasının itirilməsinə gətirib çıxarır, həm də qanda qlükoza səviyyəsini azaltmağa kömək edir.

Tədqiqatın nəticələri EBioMedicine-də dərc edilib.

Şirinləşdiricilər insan dad qönçələrinin şirin kimi qəbul etdiyi kimyəvi birləşmələr və ya maddələrdir. Son illərdə onların istifadəsi arıqlamağı asanlaşdırmaq üçün bir vasitə kimi geniş yayılmışdır. Elmi ictimaiyyətdə bu təbii şəkər analoqlarının iştahı artırma və daha çox piylənməyə səbəb olma potensialına görə zərərli ola biləcəyi ilə bağlı müəyyən fikir birliyi var.

Tədqiqat zamanı tədqiqatçılar 53 yetkin könüllünü iki həftə ərzində şəkər, steviya (təbii şəkər əvəzedicisi) və ya süni dadlandırıcı Neotame ilə hazırlanmış peçenye istehlak etmək üçün qruplara ayırıblar. Tədqiqatda iştirak etmək üçün artıq çəkili və kök insanların seçildiyi qeyd edilir. Elm adamları üç fərqli texnologiya ilə hazırlanan peçenyelərin iştaha və qanda qlükoza konsentrasiyasına necə təsir edəcəyini öyrənməyə çalışırlar.

İştirakçılar arasında aparılan sorğu göstərib ki, şəkər əvəzediciləri ilə qənnadı məmulatları istehlak edildikdən sonra yemək istəyində artım müşahidə olunmayıb. Eyni zamanda, Neotam istehlak edən qrupun iştirakçıları yeməkdən iki saat sonra ölçüldükdə qanlarında qlükoza və insulin səviyyələrini azaldıblar.

Mənbə: Haberler.com